Tips från coachen

Små korta tips och trix till den som jobbar med webbprogrammering och webbutveckling.

Beräkna ålder i MySQL och SQL Server

Att beräkna någons ålder är lite klurigt i SQL. Använd följande exempel för MS SQL Server och MySQL, så går det enklare.

Read more »

Category: sql.

Komprimera stylesheets och javascript med Apache

Det handlar om att snabba upp sin webbplats. Att komprimera stylesheets och javascript-filer kan göras automatiskt av apache, det är en inställning som gör att komprimeringen sker “on-the-fly”.

Read more »

Category: webbprogrammering.

Hitta länken till nuvarande sida med en PHP-funktion - getCurrentUrl()

Ibland vill du ha länken till nuvarande webbsida. Men, det är inte uppenbart hur du kan få fram den. Du kanske vet att svaret finns bland all information i $_SERVER, men hur skall man effektivast sätta ihop den informationen för att skapa en länk till nuvarande sida? Låt oss skapa en funktion getCurrentUrl() som gör detta.

Read more »

Category: php.

Förbättra ditt skrivande på webben med ett PHP-bibliotek för typografi

För den som kan sin typografi på sina fem fingrar så kan skrivandet på webben kännas lite fattigt ibland. Men, det finns hjälp att få, dubbelfnuttar kan enkelt bli till typografiskt mer korrekta enkla eller dubbla typografiska citationstecken och det är numer nära till tankestreck istället för det felaktigt använda minustecknet, för att inte tala om uteslutningstecken.

Read more »

Category: php.

Skriv för webben med Markdown och formattera till HTML med PHP

Efter att länge sökt efter det ultimata sättet att skriva texter för webben så ramlade jag över Markdown och nu behöver jag inte längre leta. Markdown är en syntax för att skriva text som går att läsa i en vanlig textfil och som via en programvara formateras om till HTML.

Read more »

Category: php.

Ha koll på klockslag och tidzoner i PHP, SQLite och MySQL

Här får du ett testprogram som visar vad klockan är enligt PHP, SQLite, MySQL och enligt olika tidzoner. Ett sådant litet program kan ibland vara en nödvändighet för att få ett grepp om hur tiden hanteras av de olika systemen.

Read more »

Category: php.

Felsökning i ajax och formulär med POST

Att felsöka med ajax kan ibland vara en utmaning, speciellt när man vill felsöka i postningen av ett formulär. Svårigheten blir när man använder POST som metod för att posta formuläret. Använder man GET är det enklare, då kan man alltid simulera formuläret genom att skriva in länken i en webbläsare och direkt se vilket svar som genereras. Men hur gör man då med POST?

Read more »

Category: javascript.

Öva formulär med GET och POST

Här är ett enkelt kod-exempel som bygger upp ett visitkort utifrån ett formulär. I Exemplet kan du se hur formuläret byggs upp, stylas med CSS och du kan pröva skillnaderna mellan POST och GET.

När man är ny på formulär så kan enkla exempelprogram hjälpa till för att förstå vad som händer, hur parametrarna skickas och hur de kan hanteras. Lek runt i exemplet och kika på källkoden för att bättre förstå hur formulärhanteringen fungerar. Kopiera gärna koden och skapa ditt egna kod-exempel för att leka vidare.

Read more »

Category: php.

Använd funktions-scope och closure i PHP

I JavaScript är funktions-scope och closure ett välkänt begrepp. Nu har detta även kommit till PHP. Här kan du se ett kod-exempel på hur du använder funktions-scope och closure med PHP.

Det kan vara bra att veta att liknande kodlösningar går att uppnå i båda språken. Hittar man ett bra sätt att lösa ett visst problem i JavaScript så kan man använda en liknande struktur i sin PHP-kod. Se det som ytterligare ett verktyg i din PHP-verktygslåda.

Read more »

Category: php.