Tips från coachen

Små korta tips och trix till den som jobbar med webbprogrammering och webbutveckling.

Skapa en dynamisk navbar / meny, med undermeny, via PHP

Varje webbplats har en meny, en navigeringsbar, och ibland finns det behov av undermenyer. Det är smidigt att hantera menyn med PHP, att skapa menyn med hjälp av en array i PHP och sedan generera menyn med en PHP-funktion. Dessutom kan PHP användas för att hålla koll på vilket menyval som är aktivt. Men hur ser en sådan här struktur ut?

Read more »

Category: php.

Visa felmeddelanden på din PHP-sida

Har du försökt att felsöka PHP-kod som bara ger en blank sida som svar? Kanske har du missat att sätta på så att felen rapporteras – och skrivs ut? Här är två rader kod som du kan använda för att sätta på felmeddelanden i PHP.

Read more »

Category: php.

Felsök med PHP på kommandoraden i terminalen

Vanliga felsökningstekniker i PHP omfattar echo, print_r och var_dump och att köra dessa utskrifter via webbläsaren i en webbsida. Men, ibland kan det också vara en möjlighet till felsökning att köra PHP-skriptet direkt kommandoraden i terminalen.

Read more »

Category: php.

Använd mscgen för att generera sekvensdiagram

Sekvensdiagram är ett bra sätt att visa hur ett program är tänkt att fungera. De går att rita i vilket ritverktyg som helst, men, för en programmerare som är van att skriva kod så kan det gå mycket snabbare att skriva kod för att generera diagrammet. Det är här programmet msgen kommer till hjälp.

Read more »

Category: webbprogrammering.

Uppgradera din img.php till att hantera transparenta bilder med PHP GD

Behöver du stöd för att hantera transparenta bilder? Kanske har du gjort din egen img.php som behandlar och beskär dina bilder på serversidan med PHP GD men har svårt att få de transparenta bilderna att fungera? Då har du kommit rätt.

Read more »

Category: php.

En navbar med drop-down meny i ren HTML och CSS

Lär dig att göra en navbar med drop-down meny genom att enbart använda HTML och CSS. I tipset “Skapa och styla webbplatsens meny, eller navbar, i HTML och CSS” lärde vi oss att göra en navbar med ul och li, vi tar nu och bygger vidare på det exemplet och lägger till möjligheten till en drop-down meny, så att vi får plats med fler menyval, helt enkelt.

Read more »

Category: webbprogrammering.

Skapa en dynamisk navbar / meny med PHP

Varje webbplats har en meny, en navigeringsbar. Det är behändigt att skapa menyn med PHP och låta koden hålla reda på vilken sidan man besöker. Låt oss snabbt kika på grunderna i hur man med PHP kan generera HTML till en meny som visar nuvarande sida.

Read more »

Category: php.

Skapa och styla webbplatsens meny, eller navbar, i HTML och CSS

De flesta webbplatser innehåller en meny, en navigeringsbar, en navbar, med de vanliga länkvalen för webbplatsen. Ett av de vanligaste sätten att skapa en sådan navbar är att använda HTML’s listelement ul och li för själva strukturen och därefter lägga på CSS-kod för att göra så att det ser ut som en navbar.

Read more »

Category: webbprogrammering.

Gör en läsbar url med slugify()

Slugify brukar det kallas när man tar en vanlig sträng, till exempel en titel på en artikel, och gör den till en del av en url, allt för att få en mer läsbar och sökmotoroptimerings-vänlig url. Detta kan vi göra genom att skapa en funktion i PHP som tar en sträng som inparameter och returnerar en slugifierad sträng som kan användas som en del i en url.

Read more »

Category: php.

Reverse engineering av databasen MySQL med WorkBench

Reverse engineering av en databas kan vara en bra möjlighet att ge en grafisk översikt av en databas. När du jobbar med databasen MySQL så kan verktyget WorkBench hjälpa dig med att baklänges skapa en grafisk databasmodell över din databas, ett ER-diagram.

Read more »

Category: sql.